Verandering van de voet tijdens zwangerschap
Er ontstaan tijdens een zwangerschap vaak pijnlijke voeten, enkels en knieën. Dit wordt gezien als een van de vele kwaaltjes en wordt daardoor snel geaccepteerd. De buik groeit, er komen kilo’s bij en dan is het logisch dat uw voeten en gewrichten daartegen protesteren. Maar dat hoeft niet!
Verandering in het lichaam
Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam. Er komt gewicht bij en de invloed van het hormoon relaxine zorgt voor het verslappen van banden en spieren in het lichaam en dus ook in de voeten. Er ontstaat op deze manier meer flexibiliteit. Dit is noodzakelijk gezien er een baby groeit die ruimte nodig heeft, de buik, banden en spieren moeten meegeven. Echter kan deze extra flexibiliteit wel een overbelasting veroorzaken gezien juist het gewicht toeneemt.
Klachten
- Er kunnen klachten ontstaan doordat de voetboog, in verband met de extra flexibiliteit, naar beneden zakt. Veel vrouwen geven dan ook vaak aan dat tijdens de zwangerschap de voeten groter zijn geworden. De voeten ‘groeien’ niet maar door het zakken van de voetboog, zakt de voet verder naar voren. Helaas is deze verandering blijvend als het zover gekomen is.
- Naast het groter worden van de voeten, ontstaat er ook meer vermoeidheid in de voeten, benen knieën en rug door het meer bewegen van de voeten.
- Er kunnen sneller blessures ontstaan.
- Hiernaast is de kans om de voeten om te zwikken groter.
- Ook de druk neemt toe door het gewicht, er kunnen sneller drukplekken ontstaan die zich uiten in eeltvorming.
- En last but not least: de meeste vrouwen krijgen last van meer vocht in de voeten. Dit kan zorgen voor meer knelling in schoenen waardoor zenuwen kunnen klemmen en er tintelingen in de voeten kunnen ontstaan.
De podotherapeut
Als er tijdens de zwangerschap dergelijke pijnklachten ontstaan, kan een podotherapeut helpen. Het vocht in de voeten is niet behandelbaar, maar er kan wel advies worden gegeven met betrekking tot ruimte in de schoen. Om te voorkomen dat de voeten ‘uitzakken’, en dus groter worden, kan een podotherapeutische steunzool helpen tijdens de zwangerschap. Dit verbetert ook direct de stabiliteit en kanteling van de voet tijdens het staan en lopen waardoor vermoeidheidsklachten en blessures mogelijk kunnen verminderen.