Een ‘Jumper’s Knee’, wat is dit eigenlijk?
Een Jumper’s Knee, ook wel ‘springersknie’ genoemd, is een peesblessure in de knie. De pijn bevindt zich aan de voorkant van de knie en ontstaat bij sporters in het been waarmee zij zich afzetten om te springen. Hieraan heeft de klacht zijn naam dan ook te danken.
Soms maakt de knie een beweging die eigenlijk niet gemaakt zou moeten worden, meestal is dat het naar binnen toe kantelen tijdens het lopen, staan en neerkomen na het springen. Hierdoor kan er irritatie van de pees treden waardoor hier soms pijn en zwelling ontstaat.
Hoogspringers, basketballers, volleyballers en verspringers behoren onder andere tot de groep sporters die vaak last heeft van deze blessure. De aandoening komt echter, ondanks de naam van de klacht, ook voor bij mensen die niet sporten.
Symptomen
Bij een Jumper’s Knee is een zeurende of stekende pijn aanwezig aan de voorzijde van de knie, vlak onder de knieschijf. Hoe intensiever de knie belast wordt, hoe heviger de pijn. In ernstige gevallen zijn er ook pijnklachten aanwezig in het dagelijks leven. De pijnklachten ontstaan langzaam en nemen in de loop van de tijd toe.
Oorzaken
Een Jumper’s Knee kan worden veroorzaakt door de explosiviteit waarmee het been belast wordt bij het springen. Vooral van de spieren rond de knie wordt veel kracht gevraagd. Een Jumper’s Knee is een klacht die ontstaat na overbelasting waarbij er vaker en intensiever gesport wordt. Door deze verandering in sportactiviteiten kan de kniepees overbelast raken, met pijnklachten als gevolg. Hiernaast kunnen schoenen met weinig demping bijdragen aan het ontwikkelen van de klacht. Standsafwijkingen van de voet, knie of heup kunnen ook een risico vormen voor het ontstaan van een Jumper’s Knee.
Behandeling
Als u last heeft van een Jumper’s Knee is het niet altijd verstandig om volledige rust te nemen. Volledige rust kan leiden tot afzwakking van het spierpeescomplex, waardoor in de toekomst meer pijnklachten kunnen ontstaan. Soms is het daarom aan te raden om niet tijdelijk te stoppen met sporten, maar alleen te minderen. De podotherapeut geeft u advies met betrekking tot de belasting van de knie. Het dragen van goede en stevige schoenen met een goede schokdemping is daarbij erg belangrijk. De podotherapeut kan een passend schoenadvies geven. Als er sprake is van een afwijkende voet- of beenstand, kunnen podotherapeutische zolen gemaakt worden om de pijn te verlichten. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.