Hallux Valgus: scheefgroei van de grote teen
Bij een ‘’Hallux Valgus’’ groeit de grote teen door een vergroeiing scheef naar binnen over de andere tenen. Het gevolg is een pijnlijke knobbel aan de buitenkant van het grote teengewricht ook wel een “bunion" genoemd. Vaak is de bunion rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen. Door de scheefstand van de grote teen en de extra botvorming wordt de beweeglijkheid van de grote teen beperkt en kunnen er klachten ontstaan. Deze klachten kunnen zijn; hamerstand van de tweede teen, likdoorns en eeltvorming op de grote teen. Bovendien ervaren veel mensen pijnscheuten in het gewricht bij het afwikkelen van de voet. De oorzaak wegnemen, een verkeerd looppatroon en/of verkeerd schoeisel, is preventief noodzakelijk om ernstige klachten te voorkomen.
Hoe onstaat een Hallux Valgus?
Er zijn verschillende ontstaanswijze van een Hallux Valgus. Het kan erfelijke bepaald zijn maar deze klachten kunnen ook ontstaan ten gevolge van Reuma of Diabetes Mellitus. Een belangrijke oorzaak van de ontwikkeling van een Hallux Valgus is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht. Ook het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen kan de klacht in de hand werken. Dit is dan ook de reden dat de klacht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
Behandeling
Het is van groot belang om de Hallux Valgus zo veel mogelijk af te remmen in zijn scheefgroei. Door middel van een podotherapeutische zool kan het doorzakken van de voet tijdens het lopen worden tegengegaan waardoor de voet (en de grote teen) op de juiste manier wordt belast tijdens het lopen. Tevens is het van groot belang dat de patiënt een goed schoenadvies krijgt. Zo mogen er bijvoorbeeld geen stiksels op de plek van de extra botvorming zijn, moet een verantwoorde hakhoogte worden aangehouden en moet de onderzool (loopzool van de schoen) voldoende stevigheid bieden. De patiënt wordt wellicht aangeraden om na de podotherapeutische behandeling de voeten te laten verzorgen door een pedicure.
Weetje: siliconen teenorthesen en (nacht) spalken bieden meestal niet voldoende steun om het gewricht te corrigeren. Echter kan dit wel worden aangemeten ter protectie van druk en/of wrijvingsklachten.