Last van een likdoorn of eksteroog?
Veel mensen krijgen hiermee te maken: de likdoorn ofwel eksteroog. Gezien de acute scherpe pijn, wil je hier ongetwijfeld snel van af. Het is een klein verhard plekje op of onder de voet. Het komt ook regelmatig voor tussen de tenen. Wat te doen en wat is de beste behandeling hiervoor?
Wat is het precies?
Door teveel druk en wrijving ontstaat in veel gevallen eeltvorming op en onder de voeten. Als de eeltvormig zich ophoopt kan het naar binnen groeien. Tijdens het lopen kan de kracht op de voet het naar binnen gegroeide eelt op een zenuwuiteinde drukken. In dit geval geeft de likdoorn veel pijn. Factoren als te krappe schoenen, een afwijkende stand van de voet en/of een afwijkend looppatroon kunnen verhoogde drukpunten en dus likdoorns veroorzaken.
De behandeling
In eerste instantie dient de likdoorn te worden verwijderd. Hiervoor kunt u terecht bij een (medisch) pedicure of bij een podotherapeut. In veel gevallen keert de likdoorn terug. Probeer in dit geval te achterhalen wat de oorzaak kan zijn. Vaak is het schoeisel niet geschikt, bijvoorbeeld te smal of te klein. Het komt ook voor dat door een verkeerde voetstand of looppatroon verhoogde druk aanwezig blijft. Een podotherapeut kan met behulp van apparatuur de drukverdeling onder uw voeten meten en advies geven om mogelijk een druk verdelende steunzool te laten vervaardigen. Ter hoogte van de likdoorn kunnen uitsparingen gemaakt worden zodat de (over)druk verdwijnt.
Likdoorns die ontstaan op en tussen de tenen worden vaak aangepakt door siliconen orthesen. Tussen de tenen dient een zachte (dempende) orthese te worden gemaakt, terwijl likdoorn op de toppen van de tenen worden aangepakt met corrigerende (strekkende) siliconen orthesen. Ook voor siliconen orthesen en schoenadvies kunt u terecht bij een podotherapeut.
Weetje: likdoornpleisters verhelpen de klacht tijdelijk doordat het eelt zacht wordt. Na het verwijderen van de pleister zal de pijn in de meeste gevallen terugkeren.