Heeft u last van een hielspoor of een ‘fasciitis plantaris’?
Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet. De peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Soms komt er een te grote spanning op de peesplaat, en dan kunnen er scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat ontstaan. In de volksmond worden de klachten bij een ontstoken peesplaat vaak aan een ‘hielspoor’ toegeschreven. Echter spreek je hier pas van wanneer er daadwerkelijk botaangroei is gevormd aan het hielbeen. In werkelijkheid is het niet het hielspoor dat de klachten geeft, maar de ontstoken of geïrriteerde peesplaat – fasciitis plantaris.
Klachten en verschijnselen
Er wordt pijn ervaren aan de onderkant van de voet, ter hoogte van de voetboog, op locaties variërend van het midden van de voet tot aan het hielbeen. De klachten zijn met name ’s ochtends en na rust aanwezig (stekende pijnscheuten) die afzwakken na enkele minuten lopen. De klachten ontstaan vaak door overbelasting, een afwijkend looppatroon en/of verkeerd schoeisel. Ook tijdens of na het sporten kan de klacht opkomen en verergeren. De klachten zijn eenvoudig op te wekken door rek te zetten op de peesplaat. Dit kun je bewerkstelligen door de voorvoet en tenen naar boven te strekken.
Fasciitis plantaris behandelen
Bij fasciitis plantaris, is de peesplaat ontstoken. Om de peesplaat te ontlasten, is het van belang om de spanning hierop te verminderen. Door middel van een podotherapeutische steunzool kan de voetstand worden gecorrigeerd zodat er minder spanning op de peesplaat komt. Hiernaast kunnen er (rek)oefeningen, schoenadviezen, taping, doorbloeding stimulerende therapieën zoals massage, dry needling en shockwavetherapie worden geadviseerd.
Tip: beginnende klachten? Probeer tijdens rust met een tennisbal onder de peesplaat te rollen, ook dit stimuleert doorbloeding en dus genezing.