Ik heb hamertenen: wat kan ik hier aan doen?
Veel mensen komen om de zoveel weken bij een pedicure voor het verwijderen van eeltvorming. Echter vergeten sommige dat de aanmaak van overmatige eeltvorming een gevolg is van teveel druk en/of wrijving op de huid. Waar wij als podotherapeuten vaak tegen aan lopen zijn de welbekende ‘hamertenen’. Waarom krommen de tenen? En wat kun je hier tegen doen?
Wat is het?
Normaal staan de tenen recht, bij hamertenen staan de gewrichtjes gebogen. Dit ontstaat meestal doordat er een dysbalans is tussen de buigspieren en de strekspieren van de tenen. Een dysbalans kan ontstaan door een afwijkend looppatroon waarbij stabiliteit wordt gezocht doormiddel van het ‘grijpen’ naar de ondergrond van de tenen. Hierdoor ontstaat er verkeerde spanning. Hiernaast kunnen verkeerde (te kleine of te smalle) schoenen, gewrichtsontstekingen, een afwijkende voetstand of breuk ook zorgen voor het klauwen van de tenen.
Typen hamertenen:
- Flexibele
De flexibele hamerteen kun je met behulp van je vingers gemakkelijk strekken. Dit is doorgaans de prettigste vorm omdat hier correctie mogelijkheden zijn.
- Rigide
De rigide hamerteen is niet met je vingers te strekken. De gewrichten zijn vastgegroeid waardoor correctie niet of nauwelijks mogelijk is. De rigide vorm kan erg pijnlijk zijn.
Met hamertenen krijg je vaak last van pijnlijke likdoorns en ophoping van eelt. Dit komt doordat de teen tegen de schoen drukt en schuurt. Hiernaast zorgen hamertenen voor meer druk onder de voorvoet. De kopjes van de voorvoet kunnen dalen waardoor ook hier overdruk ontstaat. Dit kan een overbelasting opleveren. De likdoorns en het eelt kunnen door een pedicure verwijderd worden. Blijkt dat het snel terug komt, kan een podotherapeut hier oplossingen voor bieden.
Wat kan een podotherapeut doen?
Flexibele hamertenen kunnen vaak goed behandeld worden met een siliconen teenorthese. Deze orthese zorgt ervoor dat de tenen gestrekt worden. De behandeling van een rigide hamerteen is meestal gericht op bescherming. Gezien de teen ‘vast’ is gegroeid kan de teen niet meer gecorrigeerd (gestrekt) worden. De teen kan enkel geremd worden in verdere kromming en een drukverdeling kan worden aangebracht ter bescherming en pijnvermindering.
Naast het aanmeten van teenorthesen onderzoekt de podotherapeut wat de reden is van het ontstaan van de hamerteen. Mocht dit ontstaan door een verkeerde stand of looppatroon bestaat de mogelijkheid de oorzaak aan te pakken met een podotherapeutische steunzool. Hierin kan eventueel ook een teenstrekker worden aangebracht. Pijnlijke voorvoeten kunnen ook met de steunzool druk vrij worden gelegd. Soms is het nodig om een hamerteen te opereren. Operaties vinden plaats in het ziekenhuis.