Wat is nu een platvoet precies?
Bij platvoeten is de voetboog aan de binnenkant van de voet naar beneden gezakt. Platvoeten worden daarom ook wel doorgezakte voeten genoemd. Normaal zijn de tenen, de bal van de voet, de buitenkant van de voet en het hielbeen in contact met de grond als je rechtop staat. Wanneer je platvoeten hebt, verbreed het contactoppervlak, en raakt ook de binnenkant van je voet de grond aan.
Soorten platvoeten
Er zijn twee soorten platvoeten.
- fysiologische platvoet (soepele platvoet)
Dit is de meest voorkomende platvoet. Hierbij heb je een platvoet als je je voet belast dus op de grond staat. De voetboog herstelt zich onbelast, dus als je de voet optilt en ontspant. - pathologische platvoet (stijve platvoet)
Deze vorm blijft plat bij belasting als bij ontspanning.
Oorzaken
Soepele platvoeten zijn bij kinderen een normaal verschijnsel. Het hoort bij de ontwikkeling van de voet en verdwijnt meestal tussen het zevende en tiende levensjaar als de voetboog volledig ontwikkeld is. Bij volwassenen kunnen soepele platvoeten het gevolg zijn van hypermobiliteit. Maar ook door oorzaken als te korte kuitspieren, een disbalans in spieractiviteit van de voeten, overgewicht, ouderdom of een zwangerschap.
Stijve platvoeten zijn vaak aangeboren. Meestal zijn vergroeide botten in de voet de oorzaak van stijve platvoeten. Soms zijn er ook andere aandoeningen of ziektes oorzakelijk. Bijvoorbeeld bij reuma, neurologische aandoeningen.
Klachten door platvoeten
Er kunnen klachten ontstaan als gevolg van de verkeerde stand. Vaak treedt er vermoeidheid op na langer lopen en staan. Met sport kunnen er sneller blessures ontstaan als gevolg van een verkeerde belasting. Hiernaast ontstaat er vaak (uitstralende) pijn in het enkelgewricht, benen, knieën en onderrug. Maar ook het omzwikken van de enkels en snelle schoenslijtage kunnen optreden.
Diagnose van platvoeten
De diagnose wordt meestal gesteld door een orthopeed of podotherapeut. Er wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd waarbij gekeken wordt naar de stand van de voeten, de bewegelijkheid en het looppatroon.
Mochten de platvoeten afwijkend zijn en dit mogelijk klachten geven dan zal de podotherapeut met u meekijken voor een mogelijke oplossing. Dit kan bestaan uit een goed schoenadvies maar wellicht een aanvulling met podotherapeutische steunzolen en actieve voetoefeningen.