De relatie tussen podotherapie en jicht
Bij een jichtaanval komt er plots een hevige ontsteking opzetten in een gewricht. Het is te herkennen aan roodheid, warmte, zwelling en hevige pijnklachten. 80% van de jichtaanvallen vinden plaats in het grote teengewricht. Op het moment van ontsteken, kan er geen laken op de voet verdragen worden. De huid rondom het gewricht zal tijdens een aanval rood en glanzend zijn. Na de aanval, bij het afnemen van de zwelling, kan deze schilferig worden. De bewegelijkheid van het gewricht kan na een jichtaanval verminderen. Verminderde bewegelijkheid in het grote teengewricht kan voor problemen zorgen.
Waarom ontstaat een jicht aanval?
Jicht is een gewrichtsontsteking waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten, hierdoor kunnen gewrichtsontstekingen ontstaan. Het wordt veroorzaakt door het onvermogen van het lichaam om overmatig urinezuur af te voeren via de nieren, waardoor verzuring optreedt (hyperuricemie). Overtollige urinezuur moet worden geneutraliseerd. Normaal gesproken wordt het urinezuur geneutraliseerd via een reactie met het stofje natriumbicarbonaat in het bloed. Maar als dit niet voldoende in het bloedplasma aanwezig is, gaat het lichaam over tot een ander mechanisme om het urinezuur te neutraliseren. Het urinezuur wordt dan omgezet in een vaste vorm, namelijk urinezuurkristallen.
Risicofacturen:
- Stress, chronisch alcoholgebruik of door cytostatica.
- Hoog cholesterol en/of hoge bloeddruk
- Een verhoogde celafbraak in het lichaam door bijvoorbeeld tumoren, psoriasis en zwaarlijvigheid.
- Purinerijke voeding die bestaat uit rood- en orgaanvlees, bepaalde vissoorten zoals ansjovis, sardines, mosselen en kreeft, gevogelte, wild en peulvruchten.
Wat moet je doen tijdens en na een jichtaanval?
Jicht is niet te verhelpen, maar met medicatie kunnen de aanvallen wel afnemen in aantal en hevigheid. Bij een jichtaanval aan de voeten is het belangrijk om geen druk te zetten door bijvoorbeeld te lopen, maar om de voeten hoog te houden. Wanneer de aanval is afgelopen, is het belangrijk om de voeten weer te belasten en zodoende verstijving van de gewrichten te voorkomen.
Podotherapeutische steunzolen en jicht
Door middel van podotherapeutische zolen kunnen wij podotherapeuten ervoor zorgen dat het grote teengewricht minder belast wordt waardoor klachten verminderen. Ook kunnen hiermee eventuele afwijkingen aan de voetstand gecorrigeerd worden. Hiernaast is een passend schoenadvies belangrijk, om eventuele beknelling van het gewricht te voorkomen.