Pijnlijke schenen na het hardlopen?
Een stekende pijn ter hoogte van het scheenbeen is een van de meest voorkomende blessures bij lopers. Het gaat vaak om een overbelasting van onderbeen spieren of een scheenbeenvliesontsteking wat ook wel bekend staat als ‘shin splints’ ofwel in de volksmond ‘springschenen’ genoemd. Als je er eenmaal last van hebt geneest het langzaam.
Beginners, ervaren hardlopers en zelfs mensen die enkel af en toe een sprintje trekken om de trein te halen, kunnen problemen krijgen met hun schenen. Ook bij andere sporten waarbij je veel springt kun je ermee te maken krijgen. Bij elke stap of sprong komt je voet met een klap op de grond neer. Je botten, pezen en spieren krijgen dus met een flinke belasting te maken. Te veel belasting kan blessures tot gevolg hebben.
Overbelasting
Shin splints is niet één bepaalde blessure. Een betere, meer wetenschappelijke benaming is ‘mediaal tibiaal stress-syndroom’. Het is eigenlijk een symptoom van verschillende blessures. Zo zorgt overbelasting voor geïrriteerde of ontstoken spieren en pezen.
Naast overbelasting kan overpronatie een oorzaak zijn voor pijnlijke schenen. Bij lopers die overproneren zakt de enkel naar binnen bij het afwikkelen van de voet. Daardoor verplaats je veel gewicht naar de binnenzijde van je voet en komt er veel spanning op de spieren te staan. Ook kan een compartimentsyndroom de boosdoener zijn. Een dikker geworden spier heeft dan te weinig ruimte binnen het vlies dat de spier omringt, waardoor de spier klem komt te zitten.
Symptomen
Shin splints herken je aan een zeurende of stekende pijn in de schenen. Vaak doet de binnenrand van het scheenbeen zeer of heb je last van pijnlijke spieren aan de voorkant van het scheenbeen. Soms is aanraking pijnlijk. In het begin heb je alleen pijn na de benen belast te hebben, maar na verloop van tijd heb je steeds meer rust nodig om van de pijn af te komen. Uiteindelijk is de pijn continu aanwezig, ook als je inmiddels je hardlooptraining gestaakt hebt.
Behandeling
In het begin stadium kan het voldoende zijn om oud hardloopschoeisel te vervangen gezien schokabsorptie en stevigheid belangrijke factoren zijn. Hiernaast kan een podotherapeut uitgebreid onderzoek doen naar mogelijke afwijkingen in het gangpatroon. Wellicht dient overpronatie en/of andere afwijkingen gecorrigeerd of gecompenseerd te worden met op maat gemaakte steunzolen. Er kan ook enkel een schoenadvies, een tijdelijke (zool) ontlasting in combinatie met fysiotherapie of loopadvies gegeven worden.