Weet wat u doet bij de reumatische voet!
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. In Nederland zijn er zo’n 450.000 mensen die onder behandeling zijn bij een reumatoloog, maar volgens een schatting zijn er waarschijnlijk ongeveer 3 miljoen mensen in Nederland met dergelijke klachten. Hiervan kampt 80-96% met voetklachten. Door de ziekte kunnen de voeten een andere vorm krijgen, ‘normale’ schoenen passen niet meer en het lopen doet pijn.
Veelvoorkomende reumatische voetklachten
Het verloop van reuma is bij iedereen anders. Er zijn verschijnselen aan de voeten die bij veel reumapatiënten voorkomen, zoals:
- Pijn bij staan en lopen.
- Daarnaast kunnen ‘reuma knobbels’ ontstaan. Door vergroeiingen en instabiliteit kunnen de middenvoetsbeentjes zich meer naar beneden verplaatsen. Hierdoor kunnen forse drukplekken onder de voeten ontstaan.
- Door blijvende vervormingen in een later stadium kan het zijn dat schoenen niet meer passen.
- Gevoel op kiezelstenen te lopen.
- De tenen groeien scheef of gaan zelfs over elkaar heen staan. Zo ontstaan bijvoorbeeld hamertenen, klauwtenen. Dit veroorzaakt vaak likdoorns en eeltplekken.
- Als de voorvoet door een reumatische aandoening breder van vorm wordt, kunnen drukplekken ontstaan aan de binnen- en buitenzijde van de voet. Dit komt doordat de voet niet meer goed in de schoen past. Als reactie op de druk van de schoen kan er extra bot groeien.
- Er kan oedeem (vochtophoping) optreden in de voorvoet, hele voet of enkel.
- De enkel kan ontstoken raken en de achillespees of enkelbanden kunnen geïrriteerd raken.
- Als gevolg van medicijngebruik kunnen huidaandoeningen ontstaan: dunner worden van de huid en een gevoelige rodere huid.
Indien er veel van deze symptomen aanwezig zijn kunnen we spreken van ‘de reumatische voet’.
De podotherapeut
Om de hierboven beschreven reumatische voetklachten bij zoveel mogelijk reumapatiënten te remmen kan een podotherapeut begeleiding geven. In een vroeg stadium kan de podotherapeut onderzoeken waar problemen te verwachten zijn en hierop inspelen door educatie en /of een behandeling te starten. In een later stadium kan de podotherapeut vaak veel uitkomst bieden om voetklachten te verhelpen. Volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet altijd mogelijk, maar de behandeling kan wel veel verlichting geven.
De podotherapeut kijkt of de schoenen nog goed passen bij de voeten. Kijkt naar de situatie van de tenen en de nagels. Een veranderde stand van de voet kan leiden tot een ander looppatroon wat ook klachten in knieën, heupen en rug tot gevolg kan hebben. De podotherapeut kan adviseren over podotherapeutische zolen om drukplekken drukvrij te leggen en de podotherapeut kan teenortheses vervaardigen. Een teenorthese is vaak een prima hulpmiddel om drukplekken op de tenen te voorkomen/ te verminderen. Ook kan de podotherapeut u adviseren met betrekking tot ((semi)orthopedisch) schoeisel. De reumatische voet is gevoelig voor ontstekingen, het is daarom raadzaam om regelmatig de voeten te laten behandelen door een hiervoor bevoegde (medisch) pedicure.
Advies: schuif voet-knie-heup of rugklachten niet altijd af op ‘reuma’ laat dit onderzoeken.