Last van hypermobiliteit?
Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit of overbeweeglijkheid genoemd. In het hele lichaam heeft u ligamenten (banden) die de botten bij elkaar houden. Bij hypermobiliteit zijn deze banden in het hele lichaam te slap of te lang. De laxiteit van de banden en dus de ruimere bewegingsuitslag is over het algemeen aangeboren. Maar ouderdom en hormonen kunnen ook een rol spelen bij dit verschijnsel.
Oorzaken
In de meeste gevallen is hypermobiliteit aangeboren. Maar ook door een verandering van de hormoonspiegel kunnen de ligamenten veranderen van spanning. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap. Het losser worden van ligamenten is nodig om te kunnen baren en vind niet alleen plaats in het bekken maar in het hele lichaam. Om deze reden hebben vrouwen na een zwangerschap vaak grotere voeten. Ook bij het ouder worden veranderd de spanning op de ligamenten. Als gevolg van osteoporose (botontkalking) wordt het lichaam korter en de voeten langer. Dit ontstaat doordat de botten kleiner worden door de ontkalking en de spanning van de ligamenten losser wordt. Hierdoor ontstaat meer ruimte tussen de gewrichten waardoor de voet meer ruimte in de schoen vraagt dan voorheen.
Bij kinderen groeien de spieren en ligamenten in de lengte. Doordat dit niet altijd in hetzelfde tempo gebeurd, bestaat de kans op een disbalans. Hierdoor is het niet altijd mogelijk de voet neutraal onder het onderbeen te houden. Vaak zakken de voeten teveel naar binnen. Dit veroorzaakt klachten van diverse aard. Naar mate ze ouder worden wordt het lichaam sterker en komt het lichaam meer in balans waardoor de stand verbeterd en de klachten verdwijnen.
Symptomen
Hypermobiliteit kan over het hele lichaam voorkomen. Dit kan verschillende klachten in het bewegingsapparaat geven:
- Vermoeidheidsklachten in de voeten, benen en/of rug: spieren kunnen sneller overbelast raken omdat deze het gebrek aan stabiliteit in het gewricht willen compenseren. Er ontstaat teveel spanning. Dit kan vermoeidheid in de voeten en benen geven. Niet iedereen weet van zichzelf of hij of zij snel vermoeid is, omdat uw deze vermoeidheid ervaart bij uw lichaam en uw levensstijl.
- Omzwikkende enkels
- Pijnklachten aan de voeten, knieën, benen of heupen.
- Naar binnen kantelen van de voeten
- Snelle slijtage van schoenen
Indien de gewrichten niet worden overbelast, zijn er meestal geen klachten. Door intensief te sporten of door zware belasting kunnen klachten toenemen
Wat kan een podotherapeut betekenen?
Een podotherapeut kan de voetstand en het looppatroon verbeteren. Hierdoor worden de beenspieren op de juiste manier belast waardoor je minder vermoeid zult raken. Tevens oefen je door gebruik van de zolen de spieren op de juiste manier waardoor de belastbaarheid ook groter zal worden. Er zal een stabieler looppatroon worden gecreëerd. Door het verbeteren van de voetstand en het looppatroon, sluit het enkel bot mooi in de enkelvork, wat de kans op zwikken verkleind. Hiernaast is stevig schoeisel belangrijk en kunnen er spierversterkende oefeningen worden meegegeven of wordt er doorverwezen naar een fysiotherapeut.